E-ITSPEA 5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

 Näe võrgus hea välja


Internet on meieni toonud märkimisväärselt palju erinevaid viise kuidas suhelda inimestega üle maailma. Kui tavaline suhtlus toimub üksteisest kõigest paari meetri kaugusel olles, siis internetis võid sa olla oma suhtluskaaslasest tuhandete kilomeetrite kaugusel. Jututubades ei pruugi keegi teada mis värvi on su juuksed ja silmad, kas sa oled tumeda -või heleda nahaline ning mis riideid sa kannad. Küll aga on nähtaval sinu kirjutamisstiil ning grammatika.

Kui kulutad palju aega internetis - eriti jututubades - siis tasub teha omale selgeks õigekiri ja selle kasutamine. Vale grammatika puhul kiputakse kohe tegema märkust selle kohta ning see võib muutuda tüütuks. 

Lisaks jututubadele on õigekirja kasutamine veelgi tähtsam formaalsete sõnumite või e-kirjade saatmisel. Kui oled kandideerimas näiteks töökohale, siis tasub e-kirjast välja jätta ebaformaalsed väljendid ning tuleks ka vältida sõnade lühendamist. Tuleb olla viisakas ning kasutada vastavaid väljendeid.

Lisaks korrektsele grammatikale tuleb võrgus jätta hea mulje ka sotisaalmeedias. Taaskord näide töökohale kandideerimisest. Tihitpeale sisestab sinu tulevane ülemus sinu nime Google'i otsingumootorisse ja vaatab millise jälje oled jätnud endast aastatega internetti. Sellise tegevuse abil võib tulevane tööandja välja filtreerida ebasobilikud kandidaadid, kelle nime guugeldamisel ilmub ekraanile mitmeid ebasobilikke artikleid või fotosid. 

Oma kogemusest soovingi rääkida hea mulje jätmisest sotisaalmeedias. Mitmeid aastaid tagasi trükkisin oma nime guuglisse ja vaatasin, mis sealt kõike tuleb. Tuli välja, et üks veider pilt oli kohe Images valiku all. Tükk aega pidasin ebaoluliseks selle muutmist, kuid kui sõbrad pidevalt meelde tuletasid selle olamasolu, otsustasin pildi ära muuta. Peale tolle veidra pildi usun, et siiamaani olen jätnud endast hea mulje internetis. 

Lisaks hea mulje jätmisest sotisaalmeedias usun, et olen õppinud kasutama viisakamaid väljendeid formaalsemate e-kirjade või sõnumite kirjutamisel.

Kokkuvõtteks võib veel meelde tuletada, et internetis ole alati viisakas ning formaalne õigetel hetkedel, jälgi õigekirja kasutamist ning ole kursis informatsiooni ja piltidega, mida oled postitanud sotsiaalmeediasse.


Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

E-ITSPEA 1: Noppeid IT ajaloost

E-ITSPEA 9: IT juhtimine ja riskihaldus