E-ITSPEA 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

 Hea kasutajaliides võib panna inimesi koduselt tundma - kõik on tema jaoks õiges kohas ning arusaadavalt. Halb kasutajaliides aga vastupidid, see paneb sind tundma halba maitset suus ning ainus asi mis inimene lehel teha tahab, on sealt võimalikult kiiresti ära minna. Kasutajaliidese halb disain paneb kasutajaid tundma, et veebileht on keeruline ning seda on keeruline kasutada; hea kasutajaliides aga juhendab kasutajaid saidiga selgel ja intuitiivsel viisil suhtlemiseks isegi siis, kui nad seda esimest korda külastavad. Halb kasutajaliidese disain ei hävita mitte ainult disainerite loovust, vaid pakub kasutajatele ka arusaamatust. Halb kasutajaliides tekitab kasutajates segadust, pettumust ja isegi viha. Halb kasutajaliidese disain võib põhjustada halva kasutuskogemuse.

Kaks põhi komponenti, mis heal veebisaidil minu arust olema peavad, on:

    1) erinevate seadmete vaheline tugi (st. veebileht toimib nii nutitelefonis kui ka sülearvuti peal)

 Kui oled laua- või sülearvutis veebis ning leidsid huvitava veebilehe, kuid mingl põhjusel pead veebilehe sirvimist jätkama nutitelefonis siis on hea, kui see leht on ehitatud toimima mõlemal seadmel. Kui lauaarvutis on veebileht toimiv ning kõik informatsioon on nähtav, kuid nutitelefonis jääb informatsiooni pildist välja, siis on tegu halvasti ehitatud veebilehega.



    2) järjekindel veebilehe kujundus

 Hea kasutajaliidese disain peaks olema stiilile vastav, et kasutajad saaksid antud sisust paremini aru ja oskaksid reageerida vastavalt. Järjekindel disain aitab ka töö efektiivsust parandada. Kui kodulehe peamenüü asub üleval, siis võiks see seal asuda ka iga kord, kui veebilehel olev kasutaja teistele lehekülgedele liigub.

 



Üks parimaid kasutajaliidesega veebilehti minu arust on apple.com. Seal on eelnevalt mainitud kriteeriumid täidetud ning kasutajana on meeldiv kogemus liikuda lehel ringi ning lugeda või vaadata sisu.

 Üldiselt halva kasutajaliidesega lehti ma ei külasta, kuid siiski leidub neidki. Ühe näitena tooksin välja pennyjuice.com lehekülje.

 

Hea kasutajaliidese disain peaks välimuselt ilus välja nägema, kuid mis kõige tähtsam - see peab selge struktuuriga olema, pöörama tähelepanu kasutajakogemusele, olema ainulaadne, lihtne ja arusaadav kasutajatele.


Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

E-ITSPEA 1: Noppeid IT ajaloost