E-ITSPEA 2: Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

 1. Arvutihiir

Tänapäeval on hiir paljude tänapäeva arvutite jaoks hädavajalik seade, kuid olid ka ajad, mil arvutitel

polnud ei hiirt ega ka graafilist kasutajaliidest - andmeid sisestati klaviatuuril käskude tippimise kaudu. 

Douglas Engelbart töötas välja hiire aastal 1963. aastal ja see koosnes puidust kestast, trükkplaadist ja kahest metallrattast, mis puutusid kokku pinnaga, mille peal parasjagu hiir kasutati (nt. laud).

Kaheksa aastat hiljem, 1972. aastal, arendas Bill English hiire disaini edasi, leiutades tänapäeval tuntud pallihiire (Ball Mouse). Pall asendas Douglase hiirel olevaid metallrattaid ning oli võimeline jälgima liikumist igas suunas. Suur edasiminek metallratastelt!

Läheb veel 8 aastat enne, kui hiirt hakatakse edasi arendama. Umbes 1980. aastal töötati välja optiline hiir, mis kõrvaldas pallihiirega kaasaskäivad probleemid (palli määrdumine, mõjutades sellega negatiivselt hiire tööd). 1988. aastal anti välja patent Lisa M. Williamsi ja RObert S. Cherry leiutatud optilise hiire jaoks. Seda optilist hiirt toodeti 17. dollari eest ja müüdi 35. dollari eest. Optilised hiired muutusid massiliselt kättesaadavaks alles umbes 1998. aastal tänu komponentide kulude vähenemisele.

Täna on optiline hiir pallihiire täielikult asendanud. 

Arvutihiir on minu silmis üks seadmetest, mis tuli ja jääb. Ilma hiireta on toimingud paljudes op. süsteemides palju keerulisemad.

2. Video Home System (VHS)

Olid ajad, mil VHS oli sama populaarne ja tuntud kui tänapäeval on DVD. Kuigi VHS näib olevad väga vana - eriti kui võrrelda seda tehnoloogiaga, mis meil praegu on - lõpetati selle kasutamine alles kümmekond aastat tagasi.

VHS videokasseti formaati tutvustati Põhja-Ameerikas esmakordselt aastal 1977 CES-i pressikonverentsil Chicagos. Kahetunnist linti peeti uskumatult kompaktseks ja väikeseks, mis viis VHS-i pikaajalise eduni. Isegi DVD-de levikuga tõusis VHS edasi ja keeldus alla andmast.

Järk-järgult lõpetas Hollywood VHS-is filmide välja laskmise. Viimane VHS formaadis film oli "Vägivalla ajalugu", "A History of Violence", mis tuli välja aastal 2006. Selle filmiga võib öelda, et lõppes ka VHS-i 30. aasta pikkune töösolek.

VIITED

Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

E-ITSPEA 1: Noppeid IT ajaloost

E-ITSPEA 9: IT juhtimine ja riskihaldus