E-ITSPEA 4: Info- ja võrguühiskond

Eesti infoühiskonna arengukavast 2020

 

Enam realiseerinud visioonipunkt

Mina usun, et antud artiklis väljatoodud visioonipunktidest on kõige enam realiseerinud 1. punkt, ehk inimeste parem elu. Selles punktis välja toodud ennustustest on läinud pihta peaaegu, et kõik.

IKT on meie elusid teinud tunduvalt lihtsamaks, nagu ka selles punktis ennustati. Näiteks saab Eestis suhteliselt vabalt internetis ringi surfata, ilma, et korrakaitsjad ukse taha tuleksid. Kuigi piraatlus on keelatud ei ole Eestis selle kasutamise tagajärjed nii ranged, kui mõnes teises Euroopa riigis. Kui rääkida teistest Euroopa riikidest, siis näiteks Saksamaal tuleb olla eriti ettevaatlik piraat-tarkvara allalaadimisel.

Veel ennustati artiklis, et kõik enim kasutatavad teenused on tänapäeval lihtsad ja mugavad. Usun, et see läks samuti täppi kuna tänapäeval on tehtud paljud enim kasutatavad teenused lihtsamaks, nagu näiteks takso tellimine, toidu koju/tööle tellimine, paki saatmine, e-poed jne. Kõik eelnevalt nimetatud on teinud meie elud lihtsamaks ning säästavad meie aega.

Arvan, et IKT jätkab meie elude lihtsamaks muutmist järgnevate aastate jooksul.

Kõige vähem realiseerunud visioonipunkt

Kõige vähem realiseerunud punktiks valiksin mina 4. punkti, ehk kõrgem tootlikkus. Kuigi ka selles punktis on ennustusi, mis on läinud täppi, usun ikkagist, et kui artiklis välja toodud 4. punkti vahel valida, siis 4. punkt on neist kõige vähem realiseerunud tänapäeval. 

Võib-olla ma ise ei ole uudistega kursis aga see, et Eestisse uudseid IKT-lahendusi katsetama ja tegema tullakse, tundub küll veidi mööda minev jutt olevat. 

Üldiselt on enamus ennustustest täppi läinud ning on raske valida kindlat punkti, mida teistest eristada ebaõnnestumiste poolest. IKT on tohutult arenenud 7 aasta jooksul ning meil ei jää muud üle kui oodata ning kaasa aidata järgmisele 7. aasta arengule.


Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

E-ITSPEA 1: Noppeid IT ajaloost

E-ITSPEA 9: IT juhtimine ja riskihaldus