E-ITSPEA 6: Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber


 Olen nõus sellega, et kellelgi ei tohiks olla võimalik kuulutada teise artisti teost enda omaks. Sellega kaasneks ilmselt suuri probleeme muusika ja muu kultuuri edasi arenemisel.

Tasuta artisti töö jagamine, kui selle eest raha ei saada... Kindlasti neile, kellele midagi tasuta jagatakse, see meeldib. Artistidele, kelle tööd tasuta edasi jagatakse, nii väga vist mitte. Oletame, et on autor, kes laseb välja oma uue raamtu. Siis tuleb üks inimene ning otsustab selle endale osta ning jagab seda oma sõpradele tasuta edasi. Autori raamat on jõudnud mitme inimeseni kuid maksnud selle eest on vaid üks. Autoriõiguse omanikele selline tegevus kindlasti ei meeldi aga samas ei ole nad ka võimelised seda peatama.

20 aastat kommertsmonopoli... Ei ole nõus sellega, et peaks seda aega lühendama. Artistid on näinud palju vaeva, et tulla toime mingisuguse kunstiteosega, olgu selleks siis muusikapala või maal. Ei oleks nende suhtes aus võtta neilt õigused peale kõiges 20. aastat, eriti, kui mõni artist on suutnud kindlustada terve oma elu sissetuleku ühe meistriteo pealt (Mariah Carey on lauluga "All I Want For Christmas Is You" teeninud oma kärjääri jooksul $520 miljonit.)

Registreerimine pärast 5. aastat. Kindlasti on suur probleem üles leida autoriõiguste omanik, kuid arvan, et võib-olla võiks pärast 5. aastat registreerimise asemel olla autoriõiguste omanikul võimalus lisada omanikeks ka oma lähedasi (ema, isa, lapsed jne.).

 Olemasoleva kastuamine juppide haaval. Sellega olen nõus, et kui artist tahab kasutada väikest osa kellegi teise teosest, siis võiks see olla lubatud mingil määral. Vähemalt võiks olla teada, mida tohib ja mida ei tohi kasutada.

Autoriõigustega on pidevalt probleeme ning selletõttu on ilmselt paljud pidanud jätma pooleli oma teoseid. Paljud artistid pole autoriõiguste tõttu oma tööd massidele esitada saanud. Samas on see ka arusaadav originaalteose looja vaatepildist. Kellelegi ei meeldiks, kui keegi kasutab sinu loodud teost ning saab seetõttu ülemaailma kuulsaks ning sina ei saa selle eest sentigi.

Loodan, et tulevikus leitakse sobiv lahendus kõigile seoses autoriõigustega.


Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

E-ITSPEA 1: Noppeid IT ajaloost

E-ITSPEA 9: IT juhtimine ja riskihaldus