E-ITSPEA 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus

Copyright on olemas selleks, et kaitsta dokumentide või tarkvara autoreid nende teoste loata kopeerimise või müümise eest. autoriõigus järeldab seda, et sellised tegevused võivad toimuda ainult autori loal.

Seevastu pakub CopyLeft meetodit tarkvara või dokumentatsiooni muutmiseks ja levitamiseks kogukonnale, kuid seda tingimusel, et see jääb vabavaraliseks (Libre).

Vaba tarkvara või dokumentatsiooni litsentsi rakendamine dokumendile või rakendusele kvalifitseerib toote Libre'iks ja kaitseb kogukonda nende toodete kaubanduslikuks muutmise eest.


GNU General Public License, versioon 1

GNU General Public License on tarkvara ja muude tööde jaoks tasuta kopeeritav litsents, välja antud 25. veebruaril 1989. Versioon 1 välistas tol ajal kaks peamist viisi, kuidas tarkvara levitajad piirasid vaba tarkvara defineerivaid vabadusi.

Esimene probleem seisnes selles, et levitajad võivad avaldada ainult binaarfaile - käivitatavad, kuid mitte inimeste poolt loetavad ega muudetavad.

Teine probleem oli see, et turustajad võivad lisada piiranguid kas litsentsile või kombineerides tarkvara muu tarkvaraga, millel olid levitamisel teised piirangud. Kombineeritud töö puhul rakendataks kahe piirangu ühendamist, lisades sellega lubamatuid piiranguid.

Nende kahe probleemi vältimiseks väitis GNU General Public License v1, et eksemplaride või programmi mis tahes osa kopeerimine ja levitamine peab samadel tingimustel muutma kättesaadavaks ka inimloetava lähtekoodi. Lisaks väitis GNU General Public License v1, et muudetud versioone tervikuna tuleb levitada GNU General Public License version 1 tingimustel. Seetõttu saab GNU General Public License'i tingimustel levitatavat tarkvara kombineerida lubamatutel tingimustel tarkvarga.

GNU Free Documentation License

Tegemist on tasuta dokumentatsiooni jaoks mõeldud copyleft litsentsiga, mille on välja töötanud Free Software Foundation GNU projekti jaoks. See sarnaneb GNU General Public License'iga, andes lugejatele õiguse teost kopeerida, edasi levitada ja modifitseerida. GNU Free Documentation License nõuab, et kõik eksemplarid ja tuletised oleksid sama litsentsi alusel saadavad. Koopiaid võib müüa ka kaubanduslikel eesmärkidel, kuid kui neid toodetakse suuremas koguses (üle 100), tuleb originaaldokument või lähtekood teha teose saajale kättesaadavaks.

Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

E-ITSPEA 1: Noppeid IT ajaloost

E-ITSPEA 9: IT juhtimine ja riskihaldus