E-ITSPEA 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

Nagu autor, Eric, on tekstis ka kirjutanud, aetakse tihti segamini mõisted "häkker" ja "kräkker". Pean tunnistama, et olen isegi seda teinud. Eric on artikli alguses need kaks mõistet ilusti ära selgitanud, et hiljem ei tekiks segadusi või arusaamatusi.

Olen nõus, et häkkeri suhtumine ei tohi olla enese keskne, see tähendab, et sa usud vabadusse ning teiste aitamisse. Inimene peab pühendama oma aega olulistesse asjadesse ning pingutama kõvasti, et häkkerina läbi lüüa. Pidevalt tuleb õppida uusi asju ning probleemide tekkimisel õppida neid lahendama. Häkkeritel on oma kommuunid, kus võib leida teiste poolt esitatud lahenudsi teatud probleemidele. Info jagamine nendes kommuunides ja foorumites on oluline, et kuluks võimalikult vähe aega juba lahendatud probleemide uuesti lahendamisele ning, et oleks rohkem aega uute ja lahendamata probleemide ette võtmiseks. Häkkerina on oluline olla kompetentne ning peab toimuma pidev enese areng - rasket tööd tehes ning rohkelt vaeva nähes on lõpptulemus igati positiivne.

Kuigi häkker suhtumine on oluline, on oskused veelgi olulisemad. Autor soovitab alustada Pythoni programmeerimis keelega. Seda seetõttu, et Python on hästi dokumenteeritud ning sobib nii algajatele kui ka suurtemate projektide tegijatele. Kõige enam aitab programmeerimist õppida selle praktikas ise läbi proovimine. Raamatud ja kursused tulevad ka kasuks, kuid praktika on üle kõige. Autor soovitab soojalt endale soetada Unix'i laadne operatsiooni süsteem, mis on avatud lähtekoodiga. Seal saad uurida ja puurida süsteemi lähtekoodi ning sellega õpid tohutult. Kindlasti tuleb häkkerina osata ka häkkerite emakeelt - inglise keelt. Ilma selleta võib esineda raskusi foorumites ja kommuunides ning dokumentatsioone lugedes, mis on enamus inglise keelsed.

Häkkeriks saadakse alles siis, kui teised hakkavad sind häkkeriks nimetama ning teised ei hakka sind häkkeriks nimetama enne, kui sa pole teinud vastavaid tegusid. Nende tegude all pean silmas aktiivsuse näitamist foorumites ning kommuunides (informatsiooni jagamine, abi pakkumine teistele). Ole aktiivne ning püüa jääda silma heade tegudega. Lisaks aita hallata foorumeid olles kvaliteetne ning usaldusväärne moderaator või korrapidaja. Kui plaanid kirjutada oma tarkvara siis kindlasti avalda see avatud lähtekoodiga!

Häkkeriks saamine ei pruugi olla lihtne, kui kindlasti ei ole see võimatu. Tuleb olla aktiivne ning järjepidev!

Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

E-ITSPEA 1: Noppeid IT ajaloost

E-ITSPEA 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus