E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT

 Silmade Jälgijad ehk Eye Trackers

Silmade jälgimisseadmed on side- ja juhtimissüsteemid, mis jälgivad silmade liikumist ja võimaldavad puuetega inimestel navigeerida oma arvutis või mobiilseadmetes silmade kaudu.

Need tehnoloogilised abivahendid võimaldavad füüsilise puudega inimestel oma silmadega teha nutiseadmetes iga päeva toiminguid. Spetsiaalne tarkvara võimaldab isikul kirjutada, vaadates ekraanil kuvatavaid juhiseid või andmeid ning protsessi kiirendamiseks sisaldab see tarkvara ka sõnade automaatse lõpetamise tehnoloogiat. Seejärel saab kasutaja genereerida kas kirjutades sõnumi või valida ette antud fraaside hulgast.

Need süsteemid võivad olla kallid, ning seetõttu on need vähem levinud kui teised, vähem keerukamad seadmed, nagu näiteks suupulgad ja peavardad.


Kõne Genereerimise- ja Hääletuvastusseadmed

Häältuvastus ja kõne genereerimine on abistavad tehnoloogiad, mis on kasulikud füüsilise puudega inimestele, kes ei saa kaustada klaviatuuri või puutetundlikku ekraani. Mõnda spetsiaalset hääletuvastus tarkvara kasutatakse andmete või juhiste arvutisse sisestamiseks ja see võimaldab erineva võimega inimestel oma nutiseadmeid tõhusalt kasutada.

Selle hääletuvastustehnoloogiaga varustatud seadmetega on võimalik luua ka tekstidokumente.

Kõnet genereerivad seadmed võimaldavad puuetega inimestel suhelda valjusti elektroonilise seadme abil, mis on võimeline tekitama teksti, ikoone või pilte.

Need tehnoloogiad sõltuvad sõnade või kõne hääldamise selgusest, mistõttu ei pruugi see olla kasulik inimestele, kes ei oska korralikult häälitseda.

Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 1: Noppeid IT ajaloost

E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

E-ITSPEA 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus