E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Enese kaitsmine võib internetis osutuda vägagi keeruliseks ülesandeks. Tuleb olla ettevaatlik ning usaldada ei tohi kedagi, isegi mitte ennast!

Üks halvimaid IT-turvariske, mille ohvirks kunagi ise ei taha sattuda, on kõvaketta krüpteerimine ja oma isiklike failide kaotamine. Tihti on faile krüpteerivatel viirustel ka võimalus teha makse krüptorahas, et taastada algne seisund, kuid keegi ei garanteeri, et peale raha laekumist see ka juhtub. Sellepärast tasub internetis olla ettevaatlik ning kasutada viirusi ja lunavara ennetavaid meetmeid. 

Kindlasti üks parimaid meetmeid ülal nimetatud IT-turvariski ennetamiseks, on varundada oma kõvakettal olevaid tähtsamaid andmeid pidevalt. Varundada võiks mitmesse andmekandjasse korraga ja kui võimalik, siis isegi pilvepõhisesse andmete hoidmise teenusesse. Kui kasutada pilvepõhist teenust, siis on olemas ka võimalus automaatne andmete varundamine interneti olemasolul. Siis ei pea ise sellega vaeva nägema ning ei pea meeles pidama manuaalselt andmeid kopeerida. Kui aga kasutada füüsilist andmekandjat varunduste tegemiseks, siis on mõistlik soetada väline kõvaketas, mis toetab ka selle parooliga lukustamist.

Operatisoonisüsteemi uuendustega kaasas käimine aitab ka mingil määral ennetada andmeid krüpteerivate viirustega seotud turvariske. Kui on lahti ülemaailmne küberviirus, siis tasub oodata pressiteateid vastava operatsioonisüsteemi arendaja ettevõttelt, et teada saada millal on välja tulemas küberviirusega toime tulev uuendus.

Viimase ennetava meetodina tooksin välja võrgu turvamise. Kasutage tulemüüri, usaldusväärset viirusetõrjet ja ärge avage enesele tundmatuid ja muidu kahtlaseid linke. Tänapäeval on pahavara loojad tohutult arenenud - suudetakse luua väga usaldusväärseid veebilehti ning e-kirju, mis tegelikult pole sugusi seda. Sellepärast tasub olla kursis hetkel ringi liikuva lunavaraga ning uurida, mida tuleb teha selle ennetamiseks.

Lunavara loojad aina arenevad ning mõtlevad välja uusi viise, kuidas teiste süsteeme kahjustada. Käituge internetis ettevaatlikult, püsige kursis hetkel lainet löövate viirustega ning hoidke oma isiklikud autentimis lahendused (paroolid, ligipääsusõnad, jne.) enda teada.

Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 1: Noppeid IT ajaloost

E-ITSPEA 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus